V dvojturnajovom víkende v Topoľčanoch sa po sobotňajších MSR v bleskovom šachu v nedeľu konal FIDE Rapid Memoriál Jána Chudého, ktorý bol zároveň aj otvorenými majstrovstvami okresu Topoľčany. Turnaja sa zúčastnilo až 86 hráčov zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Rakúska, Srbska, Rumunska a Bieloruska.

Možnosť dvojturnajového víkendu využilo na účasť na oboch turnajoch väčšina účastníkov, boli však aj takí, ktorí hrali iba jeden z hracích dní. Dokopy sa tak oboch turnajov zúčastnilo spolu 169 hráčov zo 7 krajín Európy. Priemerný rating TOP10 hráčov bol 2256 FIDE bodov za účasti 2 veľmajstrov, 2 medzinárodných majstrov a 4 fidemajstrov.

Traja hráči so 7,5 bodmi

V nedeľu o víťazstve v turnaji medzi 3 hráčmi s rovnakým počtom bodov takisto ako v sobotu rozhodlo iba pomocné hodnotenie Buchollzu. So sedem a pol bodmi sa tak víťazom Memoriálu stal Rakúšan a medzinárodný majster Alvir Aco, v tesnom závese za ním skončil GM Mikuláš Maník z Prešova a tretím sa umiestnil najlepší mládežník FM Samir Sahidi z Trnavy.

Majstrovstvá okresu Topoľčany

Výborné výsledky predviedli aj samotní hráči Topoľčian. Tí skončili hneď za víťaznou trojicou na štvrtom, piatom a šiestom mieste. Majstrom okresu sa už po druhýkrát stal Ľubomír Bojda, druhé miesto obsadil Miroslav Bielik a tretím skončil Dárius Jančo, ktorý v predposlednom kole porazil dokonca aj veľmajstra Pachera. Všetci traja získali zhodne 7 bodov a postupujú tak na krajské finále tejto súťaže, ktoré sa uskutoční vo veľmi silnej konkurencii uzavretého turnaja v septembri tohto roku. Turnaja sa dokopy zúčastnilo 19 hráčov Topoľčian, z čoho bolo 8 mládežníkov. Najlepším topoľčianskym mládežníkom sa stal s piatimi bodmi Patrik Verbytskiy. Poháre trom najlepším hráčom Topoľčian venoval Peter Chudý, syn pána Jána Chudého.

V kategóriách zvíťazili: Senior: IM Peter Petraň, Junior: Samir Sahidi, Žena: WCM Viktória Nadzamová, Rating 2000: Marek Ostružlík, Rating 1800: Alexander Rosol, Rating 1600: Tomáš Béreš. Okrem 8 hlavných cien, boli v súťaži losované v tombole aj tri zaujímavé vecné ceny. Cenový fond sa v úvode ešte navýšil aj o víkendový pobyt v kúpeloch Číž, ktoré do súťaže venoval Michal Fajin.

Z celého podujatia bol vysielaný živý videoprenos na internete. Ten bol k dispozícii aj pre divákov v sále na veľkom projekčnom plátne.

Účastníkov turnaja v úvode privítala primátorka mesta Topoľčany JUDr. Alexandra Gieciová a syn pána Chudého – Peter Chudý. Účastníci si v úvode minútou ticha pripomenuli spomienku na jedného zo spoluzakladateľov šachu v Topoľčanoch z 50. rokov minulého storočia, ktorému bol Memoriál venovaný.

Video z otvorenia podujatia a prvých kôl si môžete pozrieť nižšie so začiatkom od 7. minúty, ďalšie videá sú prístupné na FB profile autora tejto správy.

Kompletné výsledky: http://chess-results.com/tnr433023.aspx?lan=4&art=1&rd=9&turdet=YES&flag=30

V prílohe sú fotografie, ktorých autormi sú Shapoor Sahidi a Miroslava Makovičová. Profesionálne fotografie z oboch podujatí od J. Belaňa z oboch turnajov uverejníme v ďalšom príspevku.

____________________________________________________________________

V Topoľčanoch organizujeme v najbližšej dobe ešte tieto významné podujatia: Majstrovstvá Slovenska v rapid šachu jednotlivcov (15. júna), Majstrovstvá Slovenska v rapid šachu 4-členných družstiev (16. júna) a Majstrovstvá Slovenska v šachu amatérov (13. až 16. júla)

Zoznam prihlásených na MSR Rapid jednotlivci: http://chess-results.com/tnr433048.aspx?lan=4

Zoznam prihlásených na MSR Rapid družstiev: http://chess-results.com/tnr433052.aspx?lan=4&art=0&turdet=YES&flag=30

Zoznam prihlásených na MSR Amatérov: http://chess-results.com/Tnr432893.aspx?lan=4

Prihlásiť sa môžete cez prihlasovacie formuláre: MSR Rapid jednotlivci / MSR Rapid družstvá / MSR Amatérov alebo na sasariabov@gmail.com, bližšie info aj cez 0911 478 959.

O Alexander Riabov

Člen VV ŠZNK. Organizátor šachových podujatí. V rokoch 2015-2018 pôsobil vo VV SŠZ so zodpovednosťou za propagáciu Slovenského šachového zväzu a jeho právne záležitosti.